INSPIRATIONSFÖRELÄSNING OM ATT SADLA OM MITT I LIVET

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING: Ett annorlunda perspektiv - Hur vågar jag avstå en månadslön långt över 40 000 kr/månad och åter börja studera? Hur tänker jag då? (Se blogginlägg under etiketten Idé,Välkommen att kontakta mig på studingrid@gmail.com

onsdag 2 september 2015

Äntligen. Första föreläsningen om evolutionspsykologi avklarad.


Hej igen!
Äntligen har skolan börjat igen. Hinner inte skriva så mycket idag för jag ska ta hand om hästar, rida, plugga och så lite kvällsmat, ja vardagslivet kallar.

Evolutionspsykologi är ett ämne jag aldrig varit i närheten av. Jag får väl erkänna att jag har en liten förutfattad mening, men detta kommer att bli superbra. Det tycks mig som att man skrapat fram några av världens främsta hjärnforskare till just mitt utbildningsprogram, fast ärligt talat, hur kan jag bedöma det? Men jag kan i alla fall konstatera en skicklig och ärlig föreläsare, som svarar pedagogiskt på alla våra, studenternas frågor. Jo, vår lärare är specialiserad inom sömn- och dröm-forskning, hon undervisade oss också i sista kursen på vårterminen: "Altered States of Consciousness", men sysslar alltså också med evolutionspsykologi.

Kort, så handlar det om att den mänskliga hjärnan betraktas som ett organ som designats genom så kallat "naturligt urval".

Det verkar rätt schysst. När jag avlar på hästar så väljer jag kanske en hingst som har kraftiga skenben och hög mankhöjd och lite "kraftigare i modellen" om jag vill ha ett föl som är robustare än stoet. Ja, sedan hoppas jag på att hingstens gener ska slå igenom på avkomman..

Man kan se hur olika "stammar" av en och samma hästras utvecklas lite olika, eller också tror vi människor bara det, det måste jag förresten fråga henne om, hur lång tid tar det egentligen att se skillnader i olika "hästlinjer" om man medvetet avlar på en specifik egenskap? Inom hästsport är det känt att det börjar bli problem med senor och leder, då man avlat fram allt tyngre, högre och större djur, men aveln kanske har missat att ben, knän, senor, leder osv är lika viktigt att då få med sig i aveln...

Är det så bra egentligen att människan lägger sig i? Men hur skulle det annars gå till, då?
Jo, vi avlar fram allt tuffare tävlingshästar, men vet människan då egentligen vad hon sysslar med, eller?

Första dressyrtävlingen någonsin, på min egen uppfödning Reborn Spirit, där jag just "valde" en stor och robust hingst till mitt då så smäckra, lilla sto, men nja, moderns gener tycks vara nedärvda gällande storlek, men han är världens finaste häst ändå, liten och naggande god...

Tillbaka till hjärnan, som är ju är en fysisk grå klump.., då borde den ju också kunna utvecklas i endera riktningen beroende på hur vi "parar oss" över tid med varandra, det köper jag.

Ja, det är ju det som gör ämnet känsligt, efter andra världskriget var det, självklart, fullständigt tabu att prata om biologi, gener i kombination med beteende. Det hemska som då hände i Europa med Förintelsen, rasbiologi-skit, gjorde ju att biologin kastades på skräphögen gällande beteende-forskning hos människan.

Men sedan har man insett att vi nog ändå behöver både biologi och sociala/kulturella sammanhang för att fullt ut förstå människans beteende ur ett psykologiskt perspektiv...

Sedan är ju nästa krux vår subjektiva psykologiska verklighet, "the mind" på engelska och hur den korrelerar mot den fysiska hjärnan, men det blir för tufft ämne för mig då hjärnforskarna inte själva har koll på den frågan, inte ännu, men kanske i framtiden...

Men om jag nu fattat rätt, av min första föreläsning, given oss studenter av den skickliga, ödmjuka och så pedagogiska hjärnforskaren Katja Valli, som är hjärnforskare på Universitetet i Turku, Finland, så handlar detta ämnesområde om att försöka bidra med biologisk fakta (t ex urvalsprincip) utan att hävda att sociala/kulturella faktorer är betydelselösa, i syfte att skapa en helhetsförståelse över varför vi människor beter oss som vi gör..

Katja ger ett enkelt exempel. Det är medfött (biologi) att kunna lära sig ett språk, men det lilla barnet måste utsättas för miljöer med talat språk för att lära sig ett språk, vilket språk beror på var Du bor och växer upp (social/kulturell påverkan).

Å varför minns vi människor vissa saker bättre än andra? Hur påverkar biologin?

Ja, detta blir ju ännu en otroligt intressant kurs.
Jag känner stort förtroende för denna forskare.
Ja, ungefär så, så nu ser jag verkligen fram emot att få ta del av denna kurs; Introduktion till evolutionspsykologi.
Ha en fin kväll och tänk på att vara snälla mot varandra, vi kanske bara har ett liv, vem vet?

Ingrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar